Gratis mönster: ”Hazel Headband”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta är mitt favoritpannband och jag kommer använda det hela vintern. Garnet är i 100% ull, det heter Big Merino Hug och det mjukaste du kan ha om öronen, jag är beredd att lämna kli-fri-garanti! Varsågoda, här kommer mönstret som jag kallar ”Hazel Headband”(för kakans skull) samt en videoinstruktion på själva flätan.

Garn: Big Merino Hug 160 meter/100 gram, färgen jag har använt heter Coffee Bean
Åtgång: ca 50 g
Stickor: 4 mm
Övrigt: en hjälpsticka eller flätsticka (jag använder mig av en strumpsticka)

Förkortningar
rm = rät maska
am = avig maska

Här är en video som visar varv 3, det vill säga det varv som skapar flätmönstret.

Gör såhär
Lägg upp 30 maskor på stickor 4 mm. Du kan enkelt anpassa bredden på ditt pannband genom att justera antalet kantmaskor, det vill säga de 5 maskorna i varje kant som stickas i rätstickning. Jag har som sagt 5 kantmaskor och mitt pannband är 10 cm brett.

1. (rätt varv): * 5 rm, 2 am, 16 rm, 2 am, 5 rm
2. (avigt varv): 7 rm, 16 am, 7 rm
Sticka varv 1-2 ytterligare en gång.
3. (rätt varv) 5 rm, 2 am, sätt 4 maskor på en hjälpsticka och håll dem bakom arbetet, sticka 4 rm, sticka sedan de 4 maskorna som sitter på hjälpstickan, sätt 4 maskor på hjälpstickan och håll framför arbetet, sticka 4 rm, sticka sedan de 4 maskorna på hjälpstickan, 2 am, 5 rm (se även videon ovan)
Sticka varv 2 en gång till*.

Upprepa sedan från*-* tills pannbandet har önskad längd. När du är nöjd med längden maskar du av och syr ihop. Klart, du är nu redo för de tidiga och kalla morgnarna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snabbrecept på kakan: Baka en vanlig kladdkaka enligt ditt favoritrecept. Gör en kolasmet av ca 1,5 dl grädde, 2 dl socker och 0,5 dl sirap, koka tills smeten klarar kulprovet (ca 3o min). Sticka ett par varv på pannbandet under tiden, men glöm inte röra i smeten mellan varven. Häll kolasmeten över den färdiggräddade kladdkakan och låt svalna. Grovhacka ett gäng hasselnötter och rosta i stekpannan med smör och en nypa havssalt. Strö dem över kakan. Vispa grädde. Njut.

Mitt pannband är helt färdigt och en bild när det sitter på kommer framöver!

Matilda

 

 

Annonser

En reaktion på ”Gratis mönster: ”Hazel Headband”

  1. Vilket fint pannband. Det ska jag försöka mig på. En fråga bara: i videon ser det ut som om du stickar en del maskor i bakre maskbågen men det står det inget om i beskrivningen. Har jag sett fel?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s